UTFLUKTER
Tur til gamle TALGØ møbelfabrikk i Todalen og KNT-Todalshytta høsten 2024.
Med målsetting om å få høre grûnderhistorien om Talgøfamiliens eventyrlige fødsel og oppvekst for møbelproduksjon i Todalen; var vi 21 totalt ;medlemmer med damer som dro dit 19.09.
Det startet fra byen med egne biler med informasjon om at det var så tett morgentåke innover fjordene at det var tvilsomt om ferga Rykkjem-Kvanne gikk i rute, men vår fergekjentmann Per Johan Talleraas beroliget oss og tåka lettet akkurat før vår avgang. Fra Kvanne gikk turen greit og vi kom frem til gamle Talgøbygninger ved fossen øverst i Todalen. Her ble vi mottatt av vår vert John Moe; pensjonert Talgøansatt og leder av Todalen historielag.
En nydelig «forhåndsbestilt» topp høstdag gjorde opplevelsen av det enormt flotte uteområdet ved fossen som Talgøkonsernet har laget som visningssenter for inspirasjon for sine produkter for utemiljøer og det samme for innemiljø. Her er det over tid investert oppimot 30mill for å vise frem for alle hvor mye Talgø har å tilby sine kunder og frem til oss sluttbrukere !
Oppstarten og eventyret med det hele startet i 1899 av Thora og Tore Talgø med valget av beliggenheten ved fossen; som ga muligheten å utnytte til sagbruk og elkraftproduksjon for drift av maskiner og selvsagt lys og varme. Et av de aller første fossekraftanlegg på Nordmøre. Her deltok også John Storvik fra Sunndal med bygging av sagbruket; som tidligere var kommet til Kristiansund og startet Dale Brug/Storvik Mek. verksted. Spesielt skogen i Todalen var av stor betydning og hadde vært det i svært lang tid; helt tilbake til 1600 tallet.
Etterhvert samlet vi oss inne i det flotte visningssenteret og foredraget om grûnderhistorien. At det svært ofte står en sterk kvinne bak fikk vi glimrende fortalt om Thora Talgø. En engasjert forsamling nøt kaffen og foredraget med stor interesse og spørsmål og svar fikk vi ! Etter foredraget ble det utveksling av våre bøker mot tilsvarende fra Todalen historielag. Deretter fikk vi omvisning inne om Talgøprodukter og mere til; som trapper fra Melby Snekkerverksted produsert på Eide. Kanskje en senere historie ? Oppe i 2.etasje var samlet den aller første møbelproduksjonen med spesielt flotte og den gang eksklusive soveromsmøbler som også ble solgt til det store utland; f.eks til keiser Haile Selassie i Etiopia ! Her ble også vist frem mye nyere møbelproduksjon gjort i andre fabrikker som Talgøkonsernet er blitt eiere av eller samarbeider med. Svært intressant var også et museum av verktøi for trearbeid fa starten av.
Vi fikk også se den ikke helt ferdiggjorte utstillingen av fugler og dyr som skulle brukes som besøkssenter for skoleklasser for opplæring. Imponerende tillaget i et naturmiljø.
Videre gikk ferden tilbake og et avtalt besøk i KNT-Todalshytta; bygd for en av lordene fra England for å nyte laksefiske i Todalselva. Her nøt vi hyttas spesialitet Skagenrøre sammen med foredrag av verten Arve Evensen om hyttas opprinnelse og om en ny driftig dame som i 1921 startet «Kammerpike Ediths Spiseri» som det fortsatt heter. Virkelig et fllott opplevelse.
Ferden gikk så videre til Talgø konsernets`fabrikkanlegg på Todalsøra ,som tidligere drev møbelfabrikk her, men i dag omgjort til elementbygging for hytter, uteboder, anneks, gjerder mm.
Turen gikk videre hjemover og ble avsluttet med ballbufe på Tingvoll Fjordhotell.
Karl Erling Halseth
Turorganisator









Tur til GJØCO i Torvikbukt og Angvik Gamle Handelssted høsten 2023
Høsten 2023 reiste vi på tur til Gjøco i Torvika med lunsj i Angvika hos Stig Jacobsen og innlagt historietimer begge steder. Meget interessant og imponerende Nordmørshistorie. Angvika med referanser helt tilbake til 1500-tallet og tømmereksport til Nederland. Viktig milepel for handelsstedet med streiker og organisasjonskamp flott formidlet av Stig Jacobsen . Gjøco litt "yngre" bedrift hvor etableringen i Torvika var en direkte konsekvens av evakuering Kristiansund etter bybrannen under krigen. Imponerende moderne malingprodusent. Artig å høre at bedriften startet med produksjon og salg av fiskmat og transport av levendefisk på kysten. Stor takk til leder Rolf Tage Gjøen, kunnskapsrik og god formidler.
Karl Erling Halseth
Turorganisator





